Tuesday, February 21, 2006

Gudamat

R och jag gjorde en måltid för gudar igår. Fantastiska hemmagjorda burgare, guacamole (och syster H, man behöver INTE en påse med pulver för den bästa guacamolen...), coleslaw (vad gör man annars när man har två vitkålshuvuden liggandes hemma???) och så Jamie Olivers fantastiska hemmagjorda fries. Vi hade egentligen alldeles för mjölig potatis och trodde allt blivit misslyckat och fel, men det visade sig att mjöliga pommes enligt detta recept är de godaste man nånsin kan tänka sig.

Recept kommer därför här (ärligen snott från nämnde herr Oliver alltså):

Ugnsstekta tjockskurna pommes frites med rosmarinsalt

De här pommes fritsen är så fantastiska, och dessutom mycket nyttigare än friterade sådana. Jag åt sådana i Italien, och de var så goda att jag knappt trodde mina smaklökar. Rosmarinsaltet håller i flera månader om det förvaras i en liten lufttät burk, och det har en fantastiskt intensiv smak som också passar utmärkt till kyckling, fläskkotletter och så vidare.

Antal portioner: 4
Beredningstid: 15 minuter
Tillagningstid: 15 minuter

Ett kilo potatis, som skärs i centimetertjocka pommes frites
Olivolja
En hel vitlök
Nymalen svartpeppar
3 rosmarinkvistar
Skalet av en citron
85 gram salt

Ställ en bakplåt i ugnen och värm upp ugnen till 230 grader. Koka pommes fritsen med skinnet på i ungefär tio minuter i saltat vatten. Värm upp lite olivolja i en stekpanna, krossa vitlöken, släng i klyftorna och ha därefter i pommes fritsen. Skaka runt dem i oljan och peppra. Ugnsstek på den varma plåten i 15-20 minuter, eller tills de är knapriga och gyllene.

Ta bort bladen från rosmarinkvistarna och lägg dem i morteln tillsammans med citronskalet och saltet. Mosa tills det blir till en grön röra. Och ha i mer salt om det blir för blött. Sila saltet. Strö det över pommes fritsen.

Som sagt, de blir fantastiska, och saltet räcker till mer än en måltid.

Vår potatis tog nästan slut med den här måltiden och jag hann knappt säga "vi måste köpa mer potatis" innan det ringde på dörren och där stod vår lokale ägg- och potatisförsäljare. 10 kg potatis och 30 ägg hemburet till dörren för 140 spänn. Inte så illa.

3 comments:

Anonymous said...

Kan man få receptet på guacamolen också? ;-) /Syster H

Mustardseed said...

Hahaha, enkelt. Igår gjorde vi superenkla varianten: mosa två avocado, släng i ett par matskedar het salsa, pressa i ett par vitlöksklyftor. Rör om. Den lite krångligare varianten som du kanske får ta hjälp av sambon med: finhacka lök och tomat och ha i istället för salsan. Pressa i lite lime också.

Var dags glimtarn said...

Ihh kom just på att jag glömt berätta om köksmaskinens "make"!Ska springa ner och kolla...