Tuesday, November 15, 2005

Vem visste att brysselkål är gott?

När jag och R flyttade ihop började vi prenumerera på grönsaksleveranser varje vecka. För mig blev det som en symbol över vårt liv tillsammans, en låda fylld av fräscha frukter och grönsaker att laga god mat med till oss och barnen. Nu kan vi ha en välfylld kyl hela tiden utan att behöva slänga en massa utgången mjölk och halvruttna grönsaker för att man bott hos den andre några dagar. Jag blir glad varje gång den där lådan står på trappen.

En annan positiv effekt av att få de här grönsaksleveranserna är att vi måste leta upp en massa nya recept, eftersom ingen av oss använt jordärtskockor eller fänkål (herregud, vi trodde fänkålen var rotselleri båda två eftersom det såg ut som den suttit ihop med selleristjälkar, så lost är vi!) eller brysselkål eller nån annan kål för den delen förut.

Igår testade vi det här receptet (saxat ur Feminas novembernummer hemma hos mamma i helgen) och det bara måste spridas vidare. Ursimpelt (fast det var lite pilligt att strimla brysselkålen) och så väldigt gott.

Spagetti med chili och brysselkål
(4 portioner)

4 portioner nykokt spagetti (platt spagetti typ linguini var supergott!!!)
ca 500 g brysselkål
1 urkärnad och finhackad röd chilifrukt
1 krossad vitlöksklyfta
lite olivolja
1 glas vitt vin
1 dl grädde
salt och svartpeppar från kvarn

TIll servering: lite parmesanost

Beredning: strimla brysselkålen, sära på bladen ordentligt och kasta bort stjälkbiten. Fräs kålstrimlor, chili och vitlök i olja utan att bryna i 5 minuter. Häll på vin och grädde och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner spagettin och låt puttra i 2 minuter. Servera genast tillsammans med riven parmesan.

No comments: