Friday, March 10, 2006

Jag tänker inte på jämställdhet

Bakgrund: Jag jobbar i princip enbart med män, klassiskt litet industriföretag där kvinnorna jobbar antingen på ekonomiavdelningen, personalavdelningen eller i receptionen (undertecknad är ett av fyra undantag på totalt ca 150 anställda). Kärnverksamheten drivs alltså av män och makten innehas av män. Kort sagt, det finns en del problem med jämställdhet på det här företaget.

Idag hade vi en "intressant" diskussion på lunchen. Vi kom in på ämnet jämställdhet, nakenbilder (jo vi är kvar på den nivån, visst känns det 70-tal?) och kommentarer med sexuella anspelningar på jobbet.

Då är det inte utan att man blir full i skratt (färgat av uppgivenhet) när en av mina kollegor, en man i medelåldern tillika fackrepresentant, tydligt deklarerar att han tänker helt enkelt inte på sånt där som jämställdhet och han har aldrig märkt av såna där kommentarer, och han skulle inte ta illa upp om någon av tjejerna sätter upp nakenbilder på män på jobbet. Och det där med nakenbilder på jobbet, det har ju alltid varit så i tex verktygsbranschen, det kommer ju aldrig försvinna, och varför skulle det inte vara ok egentligen?

Att han själv faktiskt är en av de som fäller sexistiska kommentarer (undertecknad som tex är allt annat än en liten gumma har vid flera tillfällen blivit tilltalad just med ”lilla gumman” av honom) och att han som medelålders man knappast är den som är mest utsatt i den här typen av frågor slår honom inte.

Detta att tillhöra normen. Man ser det inte. Det är så komiskt och självillustrerande så man kan knappt tro det är sant!

5 comments:

Ina said...

Pratade med en vän, tillika präst. Kvinnlig sådan - inte så lätt alla gånger. På ett stort prästmöte sitter en manlig sådan och berättar om sin församling; "Ja, i hos oss förättar vi begravningar och ungkarlsbegravningar..." Jag fattade inte ens... Ungkarlsbegravningar var alltså vigslar. Sagt av en präst. Kan tillägga att min vän gick i taket men blev tystad av självaste biskopen, säger också en del. "Det var ju bara ett skämt!" Kul va, haha... not.

Mustardseed said...

Ja man skrattar nästan ihjäl sig åt alla dessa "det var ju bara ett skämt, har du ingen humor alls eller...?". Jotack, men jag är trött på diskriminering av alla de slag. Enough already.

Var dags glimtarn said...

I Italien skämtas det mycket om männen istället. Men så 50 år efter i jämställdhet. Men kvinnorna dominerar hemmet och männen tassar till jobbet med svansen mellan benen. Överdrivet men rätt illustrerande ibland...

Var dags glimtarn said...

Istället är fel ord för säkert fälls sexistiska kommentarer där jag inte är och lyssnar.....

Anonymous said...

Från Felira mars 2006:
Alf Göransson på byggföretaget NCC utsågs nyligen till årets "Gubbe mot
Strömmen" av tidningen Veckans Affärer. Felira stämmer gärna in i
hyllningarna! Alf har under sin tid på NCC inte bara rekryterat 19
kvinnliga toppchefer utan också förbjudit porrbilder ute på
byggarbetsplatserna. Han tycker att det är viktigt att ett företag visar
tydliga värderingar när det gäller jämställdhet och menar att ser vi till kompetensen då väljs kvinnor naturligt till de absoluta maktposterna. Med tanke på att bara ett futtigt fåtal procent av näringslivets maktmänniskor
är kvinnor önskar vi fler kloka chefer som Alf Göransson.