Wednesday, May 24, 2006

Ska vi tvinga mammor att ta barnen till doktorn?

Hanne Kjöller does it again. Skönt att någon reagerat på de mest absurda argumenten mot individuell föräldraförsäkring som presenterades i Dokument Inifråns "femini(s)terna":

Såhär skriver Kjöller bland annat:

"Tänk om man i söndagens "Dokument Inifrån" "femini(s)terna" bytt ut alla "mammor" mot "pappor" och alla "kvinnor" mot "män". Då hade en hel del konstigt blivit sagt. Eller vad sägs till exempel om det här:
- Ska man tvinga mammor att gå till doktorn med sina barn, även om de själva kanske inte vill?

Vad svarar man? Att nej, självklart inte. Att göra barn innebär ju inget som helst ansvar för att senare ta hand om dem. Visst måste varje mamma själv få avgöra om hon vill ta sitt sjuka barn till läkaren eller om hon vill låta det ligga och dö av en brusten blindtarm för att hon har något roligare för sig.

Nu var det ju förstås inte mammorna det handlade om. Det är papporna som åtskilliga s-kvinnor - de som säger sig "lyssna på sina medlemmar" - gång på gång reducerar till ointresserade, oengagerade och närmast oempatiska spermadonatorer.

Varför går så många män med på att förminskas? När ska män börja respekteras och behandlas som vuxna? När får vi sluta höra snyfthistorier om män som blivit pappor mot sin egen vilja (ursäkta, men hur gick det till? Handbojor, eller)? När ska vi sluta betrakta barn som enbart producerade av - och för - kvinnor?"

Det är så tydligt att män fortfarande kan välja om de vill vara förälder, medans kvinnor aldrig har det valet. Och nu pratar jag inte om det som händer innan barnet är fött, där kvinnan förvisso (än så länge) kan välja abort utan mannens inblandning, och där mannen kan dra all världens väg utan att ta bebismagen med sig. Jag pratar om att det fortfarande anses självklart att pappor bara behöver ta föräldraansvar om de VILL, medans mammor självklart inte kan säga "ja men jag VILLE inte vara föräldraledig" eller "jamen jag KAN inte VABa från mitt jobb, det funkar bara inte". Då undrar istället alla varför i allsin dar hon skaffade barn över huvud taget. Jag kan sätta en peng på att de där s-kvinnorna man såg i dokumentären skulle tycka en sådan kvinna var mot naturen.

1 comment:

The Blogger Formerly Known as Ensamma Mamman said...

Visst var det en underbar krönika! Och det är faktiskt så enkelt och självklart.