Tuesday, October 24, 2006

På begäran (korrigerat)

Ok få se om jag minns nu...detta är fritt ur minnet!
(Kursiverat = korrigeringar efter titt i receptet)

Rödlöksbröd (från tidningen Laga Lätt)
5 dl vatten
50 g jäst
2 dl rågmjöl
13 dl vetemjöl eller dinkelmjöl (jag använde dinkel)
250 g kesella
3 msk honung
2-3 msk olivolja
1.5 tsk salt

4 stora rödlökar
1 msk honung
3 msk olivolja
1 tsk salt

Blanda jästen i det fingervarma vattnet. Blanda i övriga ingredienser och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl tills den blir mjuk och smidig. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Fräs den hackade rödlöken i olivolja i ca 10 minuter. Den ska bli mjuk och fin. Blanda i honung och saltet på slutet.

Arbeta degen på mjölat bakbord, dela den i två bitar och kavla varje bit så den blir ca ½ cm tjocka.

Bred ut lökröran över degen och rulla sedan ihop degen som en rulltårta. Skär sedan i trekantiga bitar, ca 3-5 cm breda.

Lägg på bakplåtspapper på plåt och låt bullarna jäsa på plåten under duk i ytterligare ca 20 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter.

Jag gjorde en halv sats och det blev en plåt, precis lagom. Brödet var gott uppvärmt med cream cheese på till lunchen dagen därpå. Nybakt behövs inget pålägg alls – lökröran blir som smör nästan.

Hemmagjord müsli
4 dl havregryn
4 dl rågflingor
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl kokos
1 dl hackade hasselnötter (el. mandel om man vill)

Blanda ihop alla ingredienserna. Olja en plåt med lite rapsolja och strö ut blandningen där. Fukta blandningen lätt, antingen med sprayflaska eller genom att skvätta lite vatten över med fingrarna.

Rosta müslin i ca 175 grader i ca 10-15 minuter. Var noga med att det inte bränns vid, särskilt vid kanterna – rör om några gånger under tiden!

När rostningen är klar kan man blanda i lite russin och/eller annan torkad frukt. Vi har det i små glasburkar bredvid, så kan man blanda efter egen smak.

1 comment:

Kajsa Bergman Fällén said...

Mmmm.... det där lät gott! Båda recepten! Tackar mjukast!