Thursday, September 28, 2006

Det räcker inte att vara för jämställdhet

Reinfeldt inleder sitt arbete ”för jämställdhet” starkt med att slopa förslaget om könskvotering i bolagsstyrelser. Jag gillar i synnerhet hans alternativa strategi för att få fler kvinnor i ledande ställning:

” Men han tillägger att Alliansen genom andra åtgärder ska försöka se till så att den könsmässiga balansen i näringslivet och därmed i bolagsstyrelserna blir bättre.
- Våra ansträngningar ligger på en bättre familjepolitik. Om vi ger kvinnor möjlighet att göra karriär så kommer det att avspegla sig i näringslivet. Alliansens förslag om en jämställdhetsbonus är en bärande grund för hur man ska möta problemet, säger Fredrik Reinfeldt. “

Ja, och vårdnadsbidraget är såklart också ett steg i samma riktning. Det kommer verkligen främja kvinnors möjligheter i näringslivet.

Visst håller jag med om att jämställdheten börjar i hemmet. Det privata är politiskt, det vet vi ju (även om jag inte insåg att Reinfeldt var av den skolan). Men det känns lite tröstlöst att vi ska vänta och se om en jämställdhetsbonus (skatteavdrag på 3000 kronor var det, va?) leder till fler kvinnor i näringslivet och bolagsstyrelserna. Känns ungefär lika troligt som att papporna självmant kommer börja plocka ut halva föräldraledigheten.

No comments: